ΜΕΛΙ

Γενικά για το μέλι

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από μελιτοεκκρίσεις εντόμων που βρίσκονται σε δασικά δέντρα.

Το μέλι είναι κατά κύρια βάση ένα βιολογικό προϊόν αφού η μέλισσα αποφεύγει τους μολυσμένους ή ρυπασμένους τόπους. Είναι ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Εξαιτίας της σχετικά χαμηλής του υγρασίας (14-18%), δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Περιέχει 77-78% φυσικά σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου σε κρυσταλλικό.

Το μέλι είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Δίνει ενέργεια στους μυς και διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα με την αντιμικροβιακή δράση του. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό, στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων και στην επούλωση πληγών. Επίσης το μέλι ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού: τα ανθόμελα (από το νέκταρ φυτών) και τα δασόμελα (από μελιτοεκκρίσεις εντόμων που βρίσκονται σε δασικά δέντρα).

Το μέλι μας

Μέλι από θυμάρι, άγρια βότανα και κωνοφόρα δέντρα:

Το μέλι που διαθέτουμε είναι από θυμάρι, άγρια βότανα (κυρίως φασκόμηλο, θρίμπα και ρίγανη) και κωνοφόρα δέντρα (πεύκα). Το θυμαρίσιο μέλι συλλέχτηκε από τους πλούσιους θυμαρότοπους της ανατολικής Κρήτης (Νομός Λασιθίου) και έχει θεσπέσιο άρωμα και σκούρο χρυσαφί χρώμα. Θεωρείται άριστης ποιότητας λόγω της γεύσης του αλλά και λόγω των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Το μέλι από φασκόμηλο, θρίμπα και ρίγανη, το οποίο συλλέχτηκε από την κεντρική Κρήτη, έχει ανοικτό χρυσαφί χρώμα και υπέροχη γεύση. Το πευκόμελο, το οποίο συλλέχτηκε από τα πευκοδάση της νότιο-ανατολικής Κρήτης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφόρων θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του, από τις οποίες επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.).

Το μέλι μας είναι ο τέλειος συνδυασμός για αυτούς που επιθυμούν να έχουν τα ευεγερτικά στοιχεία του πευκόμελου και τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε υγρασία, ώστε να μην κρυσταλλοποιείται, όπως και την υπέροχη γεύση και άρωμα του θυμαρίσιου μελιού. Στο τελευταίο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο Κρήτης (Ιεράπετρα, 21 Οκτωβρίου 2010) το συγκεκριμένο είδος μελιού (ονομαζόμενο «πευκοθυμαρόμελο») προτάθηκε για ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης).

 

Bάζο των 980 γρ.
13 Ευρώ
Τεμάχιο
Bάζο των 480 γρ.
6,5 Ευρώ
Τεμάχιο

Bάζο των 250 γρ.
3,5 Ευρώ
Τεμάχιο

Σημείωση:
1. Στις τιμές δε συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής.
2. Για τιμές χονδρικής, επικοινωνήστε απευθείας με εμάς.
3. Μετά από ειδική παραγγελία, μέλι μόνο από θυμάρι, άγρια βότανα ή πεύκο, ανάλογα με την συγκομιδή κάθε χρονιάς, μπορεί να διατεθεί ξεχωριστά, για χονδρική μόνο πώληση.

Σχετικά άρθρα και παρουσιάσεις:

Μελισσοκομικό Βήμα, 2010, «Π.Ο.Π το ʽπευκοθυμαρόμελο Κρήτηςʼ», Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010, Έτος 8ο, Τεύχος 47ο: σελ. 3, 5.

Σαββάκης, Κ., 2010, «Κρητικά μέλια: Ιστορική διαδρομή, φυσικά χαρακτηριστικά και ταυτότητα», Μελισσοκομικό Βήμα, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010, Έτος 8ο, Τεύχος 47ο: σελ. 6-8.

Καρατάσου, Κ., 2010, «Πευκοθυμάρελο», Μελισσοκομικό Βήμα, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010, Έτος 8ο, Τεύχος 47ο: σελ. 59.

Βογόπουλος Δ., Οικονομολόγος-Μελισσοσκόμος, «Προβλήματα και προοπτικές μελισσοκομίας του Ν. Ηρακλείου», 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο Κρήτης, Ιεράπετρα, 21 Οκτωβρίου 2010: σελ. 4.

Πρόγραμμα 2ου Παγκρήτιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, 21-22 Οκτωβρίου 2010.